Mi az energetikai tanúsítvány és miért fontos?

Az energetikai besorolások az ingatlan várható, becsült energiaigényét mutatják.

Ha egy ház, lakás jó “osztályzatot” kap, akkor az azt jelenti, hogy kevesebb energiát kell felhasználni a komfortos üzemeltetéséhez, mint egy ugyanolyan geometriájú, de rosszabb besorolású ház esetében.

Az energetikai tanúsítvány kiállítása során valójában a becsült energiafelhasználást számolja ki a szakértő az épület anyaga, állapota, szigetelése, gépészeti felszereltsége alapján.

Épületek energetikai besorolása

BesorolásSzázalékos viszony (%)Minőségi osztályának szöveges jellemzése
AA++<40Minimális energiaigényű
AA+40-60Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA61-80Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB81-100Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
CC101-130Korszerű
DD131-160Korszerűt megközelítő
EE161-200Átlagosnál jobb
FF201-250Átlagos
GG251-310Átlagost megközelítő
HH311-400Gyenge
II401-500Rossz
JJ>500Kiemelkedően rossz

Mit mondanak el az energetikai besorolások az épületről?

Ha ránézünk erre az ábrára, láthatjuk, hogy az AA+-tól egészen JJ-ig terjedő skálán összesen tizenkét osztályba sorolják be az épületeket. Ha a házunk BB besorolást kapott, az azt jelenti, hogy a becsült energiafogyasztása megfelel a hatályos előírásoknak.

Ha 300 %-ot kap az épület, az azt jelenti, hogy a szigetelés hiánya vagy a korszerűtlen fűtés technikának, rossz állapotban lévő nyílászáróknak köszönhetően sajnos háromszoros energiabefektetést igényel egy geometriailag ugyanolyan, ám energetikailag megfelelően beépített ingatlanhoz képest.

Energetikai tanúsítványok besorolása

Fontos tudnunk, hogy ha 2021 január 1-től új házat építünk, az épületnek el kell érnie legalább a BB kategóriá.    

Mitől függ, hogy egy épület milyen kategóriába lesz besorolva?

Hogy milyen energetikai besorolást kap a házunk, az több tényezőtől is függ. Az egyik szempontot laikusként is könnyen kitalálhatjuk: szigetelt-e a házunk? Milyen anyagból készült, milyen vastagságban és megfelelő módon helyezték-e fel a szigetelőanyagot?

A nyílászárók minősége legalább ilyen fontos.

A hőszigetelés mellett nagyon lényeges az ingatlan fűtési és melegvíz-ellátási rendszere, valamint az épület felületének és térfogatának aránya.

Előfordul, hogy két, látszólag hasonló kvalitású lakás ugyanabban a társasházban más besorolást kap. Hogy lehet ez?

Meg kell nézni, hogy mennyire korszerű a fűtési és a melegvíz-ellátási rendszer. Ha az egyik lakásban konvektorokkal fűtenek, és egy öreg villanybojler szolgáltatja a melegvizet, az energetikailag kevésbé hatékony.   

Az sem mindegy, hogy az épületen belül hol helyezkedik el az adott lakás: jobb energetikai értékei lesznek annak a közbenső lakásnak, amelyet alulról, felülről, oldalról is fűtött terek vesznek körül, mint egy tetőtérben vagy sarok pozícióban elhelyezkedő lakásnak.

Érdemes-e arra törekedni, hogy egy épület jobb besorolási kategóriába kerüljön?

Ha jobb a besorolás, emelkedik a lakásunk piaci értéke, növekszik a komfortfokozata, csökken a rezsiköltségünk és kevésbé szennyezzük közvetlen környezetünket.

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close