Fűtési rendszerekről – röviden

MEGLÉVŐ FŰTŐ RENDSZEREK

A gázkészülékek, kémények elöregedése, az egyre nagyobb szakember hiány, bonyolult karbantartás, a robbanás, szivárgás, CO veszély és a magas szervízdíjak miatt egyre több az érdeklődés a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése, valamint éves fűtés és karbantartási költségeik optimalizálása iránt.

Leírásunkban igyekszünk egyértelmű, egyszerű információkkal segíteni a fűtési rendszerek közötti eligazodásban, ugyanis egyes meglévő rendszerek csak rendkívül költségesen cserélhetőek le energiatakarékosabb fűtésre, egyes rendszerek pedig nem is alkalmasak az átalakításra. 

Egy épület teljes fűtését kicserélni hőleadókkal és hőtermelővel, majd ezt kiegészíteni napelemekkel elérhetik a több milliós költséget is. Amelyek esetében megtérülésről már nem igazán beszélhetünk, hiszen a rendszerelemek is elavulnak és 8-10 évnél felesleges hosszabb távot kitűzni.  A 8-10 éves megtérülés egy olyan maximális időtartam, mely idő alatt a jelenleg elérhető technológiák elévülnek.

A helyi technológiai adottságoktól függően, a fűtési költségeinket már most tudjuk nullázni. Ha az ingatlanunk rendelkezik már kiépített hőleadó rendszerrel, rendszerekkel, egyszerűen kiválthatjuk a gázkazánunkat egy elektromos berendezésre, melynek energia igényét napelemekkel, mint korábban írtam akár teljes mértékben előállíthatjuk. Milyen elektromos fűtőberendezést válasszunk?

KLÍMÁS ÉS HŐSZIVATTYÚS FŰTÉS, ELEKTROMOS KAZÁNOK

Meglévő fűtésrendszer esetén nem egyszerű kialakítani a hőszivattyús rendszert, ugyanis a hőszivattyú egy alacsony melegvizes rendszer így a radiátoros fűtésre nem optimális a használata. Amíg a hőszivattyú 30 fok előremenő vízzel dolgozik hatékonyan, addig a radiátorokhoz 60-70 fokos víz szükséges, különben a radiátorok felületét extrém módon növelni kellene, hogy elegendő legyen a hőleadó felület. Tehát a hőszivattyú mellé a padló-, és falfűtés, mennyezetfűtés a megfelelő hőleadó, a nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva. Az elmúlt 30-40 évben épült házakban a legjellemzőbb a radiátoros fűtés, ennek a komplett cseréje, akár utólagos padlófűtés kialakítása már nagyon magas költségekkel jár. Egyszerűen maradnak a hőszivattyús rendszerű klímák, amelyek pontosan úgy működnek, mint egy mini hőszivattyú, csak éppen víz helyett a lakás levegőjét fogják fűteni és nyáron hűteni. Ha nem zavar minket a szinte állandó légáram, az évi kétszeri tisztítás karbantartás, akkor ez egy teljesen jó megoldás.

Napjainkban a hőszivattyús rendszerek túl nagy költséggel járnak, ez most egy top kategóriának számít a piacon. Egy új épület kivitelezésénél, egy eleve erre tervezet hőleadókkal épülő új ingatlannál, lehet gazdaságos a kiépítés és az üzemelés is, h tarifával, illetve napelemekkel kombinálva, de magas a bekerülési költsége és nagy a karbantartási igénye is.

A klímákra is igényelhető a H tarifa, illetve a napelemes rendszer által megtermelt áram alkalmas télen a ház fűtésére, nyáron hűtésére, így tökéletes alternatívája egy nagy hőszivattyúnak és nem kell a meglévő rendszert sem cserélni, viszont az feleslegessé válik. Amíg a hőszivattyú nem feltétlenül alkalmas a lakás hűtésére, mert nyáron egy padlófűtésre nem lehet a hideg vizet rákötni, nem komfortos- legfeljebb mennyezet és falfűtésre, addig a klímával a fűtés nagyon egyszerűen átváltható hűtésre is, minden kiegészítő nélkül. De abban az esetben, amikor meglévő radiátoros vagy padló fűtést szeretnénk korszerűsíteni akkor kézenfekvő megoldás az elektromos kazánok adta előny. Az MB Origo Park Kft, mint forgalmazó és kivitelező, az AT vékonyréteg technológiás fűtőmodult, AT kazánt ajánlja.  

Az energiaköltségek optimalizálása és a környezetvédelmi elvárások növekedése miatt ajánlunk egy olyan fűtőkészüléket, ami erőteljesen képviseli a fogyasztók magas komfort, műszaki, energiatakarékossági igényeit amellett, hogy hosszú élettartamával, és minimális karbantartási igényével egy új minőséget vezet be. Nincs szükség engedélyre, jóváhagyási procedúrára az üzembe helyezéséhez. További jelentős megtakarítást ad a kis helyigénye, könnyű, egyszerű és gyors az üzembe állítása, hogy nincs mozgó, kopó alkatrésze, a környezetet a lehető legnagyobb mértékben óvja, kicsi a CO2 lábnyoma. Vezérelt árammal (jobban ismert nevén éjszakai áram) való működtetésnél a havi üzemeltetési költsége azonos üzemeltetési feltételeknél alacsonyabb, mint egy hagyományos gázkazán üzemeltetési költsége és gáz számlája.

Az AT kazán viszonylag egyszerűen beépíthető meglévő vizes hőleadó rendszerekbe, a régi gáz vagy vegyestüzelésű kazánok helyére, vagy akár azok mellé, megtartva egy régi, jól bevált vegyestüzelésű kazánt például, mert nem komfortos annak napi működtetése, viszont a nagyon hideg napokra jól jöhet. Nincs szükség engedélyekre, tervezésre, kémény építésre – bélelésre, szivárgás jelzőkre. Igaz, 60 nm feletti ingatlanok fűtése esetén szükséges a 3 fázis kialakítása a villamoshálózaton, a vezérelt, azaz éjszakai áram igénylése pedig ajánlott. A vezérelt áram napi 12 órában biztosított, ezen időszakokban közel 40%- ot takaríthatunk meg vele minden elhasznált kilowatton.                                                       

Nagyon sokan keresnek meg minket azért, hogy a gázfűtést kiváltsák, mert a kémény elöregedett, nem bélelt és nem is bélelhető. Túl nagy költségnek tartják a gáz terv, kéménybélelés árát és túl hosszúnak az engedélyeztetési időt. Akár több milliós költsége lehet egy ilyen kéményfelújításnak, engedélyeztetésnek, főleg egy sokemeletes régi bérház esetében. Eddig ilyen esetekben a klímával való fűtés volt a kézenfekvő megoldás, mivel ritka, hogy a hőszivattyú telepítésnek megfelelőek legyenek a feltételek a lakásban és elég hely sincsen a hőszivattyú kiépítésének. Viszont, ha már van egy kiépített radiátoros, vagy padlófűtési rendszerünk, mely nem igényel költséges felújítást, miért ne használnánk ki?

Az AT kazán viszonylag egyszerűn beépíthető meglévő vizes hőleadó rendszerébe, az átlagos 50-60 nm lakóterületű lakások esetében, szinte minden plusz költség nélkül, mivel ezt a lakás méretet, átlagos belmagasság esetén, a 4 kw teljesítményű, 1 fázisról működő készülékünk tökéletesen kifűti.

Akár 20 éves cseregaranciával, robbanás, szivárgás, CO veszély nélkül, fűtés és használati melegvíz, valamint medence fűtési megoldások.

Magas minőségben, nagy biztonságot adó, gazdaságos berendezés, mely a legújabb technológiával nyújt magasfokú biztonságot, kiemelkedő ár-érték arány mellett.

ÚJ RENDSZER KIALAKÍTÁSA

Egy most épülő új ház esetében melyet a jelenleg érvényben lévő, építésügyi szabályok szerint építünk, nem kérdéses az AT kazán egy ésszerű döntés. Miért?

A fűtési rendszerünk egy nagyon egyszerű, hatékonyan működő rendszer lesz, mely a követelményeknek megfelelően épített, ezért minimális energia igényű, szigetelt épület gazdaságos hőtermelő és leadó megoldása lesz.

A gépészeti tervezés során meghatározott hőigényből pontosan tudni fogjuk az épület éves energia igényét, mely adat alapján megfelelő teljesítményű napelemet telepíthetünk otthonunk tetejére, melynek termelése, akár teljes villamosenergia szükségletünket fedezheti. A vezérelt árammal (éjszakai áram) tarifával pedig kedvezményesen üzemeltethetjük elektromos AT kazánunkat , abban az esetben is ha nem telepítünk napelemeket. Minimális az adminisztráció, nem kell külön közművet (gázt) bevezetni, terveztetni, kicsövezni, engedélyeztetni és kéményt építeni. Tehát a hivatali ügyintézést és a gázos szakember vadászatot is elfeledhetjük és később sem vegzálnak majd a hatóságok, mint a gázos, kéményes rendszereknél ez előfordul. 

A villamos hálózatot az épület energia igényéhez igazítva kell kialakítani, 60 nm fölött az AT kazán 3 fázist igényel, de a legtöbb új építésű ingatlant már így tervezik, a napelemekre és a megnövekedett elektromos igények miatt gondolván itt az autótöltőkre, szaunára, medence fűtésre.

Egyedi igények szerint, akár 20 éves cseregaranciával, robbanás, szivárgás, CO veszély nélkül, fűtésre, használati melegvíz ellátásra és medence fűtési megoldásokra.

Magas minőségben, nagy biztonságot adó, gazdaságos berendezés, mely a legújabb technológiával nyújt magasfokú biztonságot, kiemelkedő ár-érték arány mellett.


%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close